Filmpjes van de Thuishaven

Krijg een betere indruk van de sfeer en de mensen van de Thuishaven, het voedselbos én het Nieuwe Werken door de filmpjes hieronder te bekijken. En laat ons weten wat je er van vindt!

In onderstaand filmpje van ruim twee minuten krijg je een indruk van hoe de Thuishaven er april 2022 uitzag. Een dynamisch erf waar personen, voedselbos, moestuin en verblijf groeien.

Typisch Zeewolde

In dit filmpje zie je ontwikkelingen in en om de Thuishaven. De visie van Jeroen komt uitgebreid aan bod. Hoe hij deze plek organisch laat ontwikkelen. In balans tussen gedrevenheid en rust. Tussen verbinding maken en je eigen plekje hebben. De ontwikkelingen in Jeroen zelf komen ook naar boven. Van melkveeboer die het geluk vond in groei en bezit, naar biologische boer die het geluk vindt in delen, aandacht voor elkaar en leren van elkaar. Ook andere (tijdelijke) bezoekers van de Thuishaven komen aan bod. De één verantwoordelijk voor de moestuin, de ander coaching gevend, de één muziek makend, de andere appeltaart bakkend. Een plek waar zoveel mogelijk circulair wordt geleefd, waar verschillende vormen van duurzaam leven worden uitgeprobeerd, waar men aandacht heeft voor elkaar. Waar ruimte is voor kwetsbaarheid, waar mensen worden ontroerd, waar mensen zichzelf mogen zijn. Waar de stappen van de één, weer inspiratie vormt voor de ander. Leer hoe je een voedselbos begint en waar je aan moet denken met het organiseren van een plantdag. Ontdek waarom er een zeilbootje op een heuvel werd geplaatst. Krijg inspiratie voor meditatieoefeningen. Zie hoe je varkens kunt gebruiken om je land om te ploegen én hoe het ene lokale maal nét iets succesvoller is dan het andere.

Nationale Bloemenzaai-dag

In dit liefelijke filmpje zie je hoe, in samenwerking met The Pollinators, de grond op de Thuishaven werd voorbereid en ingezaaid met verschillende bloemen. Op de Nationale Bloemenzaai-dag werd allerlei bloemzaad verspreid om zo meer voeding en leefruimte voor de insecten te creëren. Dit is belangrijk voor biodiversiteit. Dat is niet alleen goed voor het voortbestaan van de insecten, maar ook essentieel om straks andere planten te bevruchten, zodat wij daar straks weer van kunnen eten. Daarnaast helpt een diverse plantengroei en diverse insectenpopulaties ook voor het voorkomen van de ontwikkeling van ziektes. Dit zijn de bloemen die ingezaaid zijn:

Phacelia, boekweit, witte mosterd, koriander, alexandrijnse klaver, inkarnaat klaver, goudsbloem, karwij, blad ramenas, korenbloem, komijn, dille, wilde Malve, venkel en Barmagie.

Aan het eind van het filmpje zie je de uitkomst van al deze mooie bloemenpracht!

Film: Deirdre de Bruyn

Tweede plantdag Voedselbos

De start van het voedselbos werd vastgelegd door Typisch Zeewolde. Na een gezamenlijke start en een georganiseerde aanpak, maakten vele handen licht werk! Architect Bastiaan Roodduijn introduceert het idee van het voedselbos en de planters gaan op zoek naar de locaties om hun planten te planten. Zie hier de opname binnen het programma van Typisch Zeewolde op de NPO, vanaf 11:15 – 14:41 minuten vindt de opname van het Voedselbos op de Sterappellaan plaats.

Het Nieuwe Werken

 

Ja, hoe ziet dat er eigenlijk uit, het nieuwe werken? Jeroen legt het uit, lekker buiten, samen met de varkens. Zonder stress, genieten van de buitenlucht en luieren in de… ja, in wat eigenlijk? Willen we dat echt weten of houden we dat in het midden ;)?