Welkom op het eerste blog van de Thuishaven!

Sinds 6 Februari ben ik, Maartje, WWOOF’er op de Thuishaven. Naast dat ik ervan hou om buiten te zijn en de handen uit de mouwen te steken, hou ik ook van schrijven! Vandaar dat ik jullie op de hoogte ga houden van de ontwikkelingen op de boerderij.

Afscheid van de varkens

De eerste activiteiten sinds ik hier ben, hebben te maken met de varkens. Op zaterdag hebben we de varkens naar het hok binnen gejaagd. Na ongeveer een week zijn de varkens opgehaald om te verhuizen naar een prachtig paradijsje. Met gemengde gevoelens namen wij afscheid van deze bijzondere en interessante dieren.

Niet te veel hooi op de vork

Het eerste wat ik geleerd heb (bijna letterlijk), is niet te veel hooi op mijn vork te nemen. Door het hok van de varkens heb ik letterlijk best veel stro op mijn riek gehad ;). Het moest namelijk leeggemest worden. Daarna hebben Knut en ik samen het hok buiten afgebroken. De paaltjes eruit, het hek opgerold en de gaten weer opgevuld.

Hefbomen gebruiken

Om dit zware werk wat lichter te maken, hebben Knut en ik de tip van Gé ter harte genomen om de paaltjes eruit te halen met een hefboom-techniek. Door een ketting te draaien rondom het paaltje wat eruit moet en een lange sterke paal, is het een stuk makkelijker om hem eruit te trekken.