De laatste plantdag van dit seizoen 2021/2022 voor Voedselbos Thuishaven zit erop. In vier dagen tijd hebben we met in totaal 70-80 man een groot gedeelte van het nieuwe productievoedselbos (2 hectare) geplant. Een drie rijen brede windhaag is in stelling gezet om de polderwind te temperen. Zo kunnen de rijen voedselbosplanten daarachter na een aantal jaar in de luwte groeien en bloeien. De windhaag is zeer divers: hoge bomen zoals populier, berk, els en haagbeuk zijn de eerste windstoppers. De middenrij bestaat uit de wat lagere boomsoorten (of makkelijker laag te houden) zoals de wilg, wilde appel, sleedoorn en lijsterbes. En in de derde rij staan struiken zoals rozenbottel, kardinaalsmuts en kornoelje. Naast dat deze bomen en struiken de wind tegenhouden, kunnen bijen en hommels genieten van de nectar van met name de midden en lage rij.

Vooruitlopend op de beschutting die deze windhaag gaat leveren, hebben we ook al rijen bomen en struiken geplant die uiteindelijk voor rijke oogsten gaan zorgen. Althans dat is het hele idee. We hebben enkele grotere bomen en struiken gepland zoals de hazelaar, walnoot en nashi peer. De eerste vijf vijgen staan op het talud van de poel. Ook staan er inmiddels vele en diverse soorten rijen bessen: jostabes, zwarte bes, kruisbes, aalbes en mijn persoonlijke favoriet de honingbes. Ook van de windhaag in het voedselbos zelf kunnen we straks oogsten. Zo zijn er verspreid over de 200 meter lengte van voedselbos vijf rijen olijfwilgen en duindoorns. Deze geven lekkere bessen, houden de wind tegen en binden als klap op de vuurpijl ook nog eens stikstof. Een mooi voorbeeld van de meerdere functies die de planten in het voedselbos kunnen hebben.

Ik ga nog bedenken welke appels en peren we in dit productievoedselbos gaan planten: oude soorten, hoog- of middenstam of wellicht een combinatie? Volgend plantseizoen gaan deze bomen, samen met de soorten voedselbosplanten die ik nog niet voldoende heb kunnen aanschaffen voor dit afgeronde plantseizoen, de grond in. Nu al zin in!

Groet,
Anje