2021 was een jaar waar de Thuishaven meer body kreeg. We zagen vele Wwoofers komen en gaan, door Covid met name uit Nederland. In deze blog delen we wat highlights met je.

Dit voorjaar hebben we afscheid genomen van de varkens. Jordy heeft een mooie locatie gevonden waar ze in een werkelijk pigs paradise zijn terecht gekomen. Super bedankt. Al vlot ontstond het idee om van het oude varkenshok een fietsenstalling te maken. Super bedankt Bart.

In maart kwam Iris binnen wwoofen. Al snel bleek er een enorme klik te zijn tussen haar en de Thuishaven. Lang verhaal kort, Iris gaat de wens van haarzelf en de Thuishaven in vervulling brengen. Ze gaat een zorgtak opzetten. Ze wil als creatief therapeut mensen met burn-out, depressie en andere levensvraagstukken gaan helpen. Inmiddels heeft zij haar eigen bedrijf Groots in ‘t Klein opgezet en zijn de eerste cliënten al bediend.

Mijn zelf gebouwde tiny house (met hulp van vele wwoofers) kreeg zijn eigen plek in het voedselbos. Met zelfs een mooie vlonder ervoor, dat was een leuk klusje Iris! Dat veroorzaakte weer een hele grondverzet actie om water en elektra van de schuur aan te leggen en riolering met verschillende pompen te installeren. Inclusief een flinke aanpassing in de meterkast, met dank aan Sebastiaan. In mei was er uitbreiding van zon op dak. Het hele dak ligt nu aan de zuidwest zijde vol. Met een kleine erfuitbreiding heeft het oplaadpunt van de auto nu een definitieve plek. Jippie!

De moestuin was een ware, en oneerlijke strijd. Zoveel naaktslakken, waar komen ze vandaan? Iris haar avondwandeling was steevast op haar knieën door de moestuin om ze te vangen en liefdevol een eindje verderop neer te zetten. Misschien zo liefdevol dat ze er elke avond weer waren, met nog meer broertjes en zusjes. Omdat naaktslakken wel vier jaar kunnen worden en niet helemaal duidelijk is met welke generatie wij dit jaar te maken hadden zijn Hilke en Iris nu een ware wilgen afrastering aan het maken. Daaraan vooraf ging al een mooie actie dat zij met Clarissa en Daila moestuin bakken hebben gemaakt

Anje heeft in dit jaar de tijd gehad om te kijken wat zij werkelijk wil. En dat is héél duidelijk. Per afgelopen 1 januari ’22 is zij haar eigen bedrijf Toekomstplanter gestart. Zij gaat voedselbos initiatieven ondersteunen door projecten te coördineren en op andere wijze te helpen.

Het kippenhok kreeg een ware make-over. Met dank aan Mattea, Yvette en Iris. Ze hebben hun ‘leggancy’ achtergelaten.
Verder is er dit jaar gestart met de uitbreiding van het voedselbos, 2 hectare productie voedselbos. De poel is gegraven en de eerste bomen zijn geplant, met name de haag. En de eerste rechte lijnen productie struiken en bomen zijn gepland.

Verder heeft Jordy besloten om na lange tijd de Thuishaven te gaan verlaten en geen tiny houses meer te bouwen. Kijken wat het leven los van muziek maken, gaat brengen. Thx voor jouw enorme inbreng Jordy.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het tiny house onder de notenboom. Dat huisje krijgt buren. Er wordt door A3, Koos en Wouter wekelijks aan een mooie uitkijkpost gebouwd. Super tof om de eerste contouren te zien verschijnen. Voor dit jaar zijn er verbouwing ideeën. Een aantal extra kamers voor cliënten van Iris waar mensen kunnen overnachten op basis van B&B. Hier hoort dan ook een extra sanitair ruimte bij. Een toilet en douche geeft nu soms wat wachttijden en ongewenste neven effecten, (lees luchtjes). 

Organisatorisch is er ook wel het een en ander verandert. Elke dag is er veel overleg en lol met Iris over de dagelijkse gaan van zaken. Erg fijn dat ik dit niet meer alleen hoef te dragen. En zijn het zaken voor het voedselbos, dan is Anje natuurlijk de sparring partner. Zin in een nieuwjaar en te zien wat daar dan ontstaat.

Lieve groet,
Jeroen