Beste lezer, mijn naam is Iris Bens. Sinds maart 2021 ben ik betrokken bij de Thuishaven. Eerst als vrijwilliger en vanaf juli 2021 krijg ik steeds meer podium om op de Thuishaven een stukje geestelijke gezondheidszorg aan te gaan bieden. Met mijn achtergrond als zorgverlener en beeldend therapeut en met een grote liefde voor wat alles wat om ons heen groeit en bloeit, wilde ik iets in de wereld gaan zetten wat de natuur aan de zorg verbindt en waarin veel ruimte is voor creativiteit. Ondertussen ben ik mijn eigen praktijk ‘Groots in ‘t Klein’ gestart en worden er steeds meer lijntjes uitgelegd om samen te werken met aanbieders in de geestelijke gezondheidszorg.

Mijn leven zo inrichten dat elke dag een creatie wordt die op een bepaalde manier dienstbaar is voor het welzijn in de wereld, hoe klein dit ook mag zijn, is voor mij het mooiste wat er is. De moestuin, die in de afgelopen maanden gecreëerd is met behulp van de handen van vele mensen, staat voor mij als symbool, als fundament voor de scheppingskracht die we samen kunnen hebben. Terwijl ik daar sta, aan de rand van die moestuin, glijdt er een grote golf van trots en dankbaarheid door mijn lichaam. Zowat elk onderdeel in deze tuin heeft een verhaal.

Van de schaaldelen van bomen waarmee we de groentebakken hebben gemaakt, het kaal maken van de grond, het versjouwen van de compost, de wilgen, welke van verschillende komaf waren, snoeiden we om daar vervolgens een hek van te vlechten. Het afbreken, ophalen en weer opbouwen van het kasje van mijn oma. De pannenkoeken met appel die zij voor ons bakte en de gedekte tafel tijdens onze pauze.
Samen creëren ten gunste van een hoger goed, geeft zin. En langzaamaan mag dat delen zich gaan uitbreiden. Op dit moment vooral nog met vrijwilligers, straks steeds meer met mensen die komen met een hulpvraag.

Hoe mooi is het om eigen groenten te telen, dit gezamenlijk te oogsten, te bereiden en te eten? Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat dit proces van dichtbij meemaken, een boost is voor ons welzijn. Maar ook het gehele creatieve proces daaromheen; zoveel mogelijk hergebruikte en/of natuurlijke materialen gebruiken, ideeën bundelen en tot uitvoering brengen, om zoiets als dit tot stand te brengen.

Lieve groet,
Iris

Meer weten over Groots in ’t Klein? Neem hier een kijkje op de website.